مقاله

همايش اتحّاد

دور اول انتخابات دوره هفتم مجلس شوراي اسلامي برگزار گرديد. من به آنجه که در مجموعه سراسري ايران گذشت و تغيير و تحولات مربوط به آن نمي پردازم. از جوانب وديدگاه هاي گوناگون به آن پرداخت شده است. صحبت من در مورد ترکمن صحرا است.
همانطور که قبلا هم گفته ام از نظر حاکمان، در مديريت جامعه، ترکمنها انسانهاي درجه 2 محسوب مي گردند. بعد از تجارب فراوان ملت ترکمن دريافته بود که تنها و تنها با تکيه بر نيروي خود است که ميتواند گامهايي اساسي در جهت احقاق حقوق پايمال شده اش بردارد.
ترکمن ها در انتخابات مجلس نشان دادند که ميتوانند در سايه اتحاد و يکپارچگي به اهداف خود دست يابند. هر چند که شوراي نگهبان بسياري از کانديدهاي ترکمن را از دور رقابت حذف نمود ولي نميتوانست همه کانديدهاي ترکمن را رد صلاحيت نمايد. از جانبي ديگر جمهوري اسلامي جهت ايجاد محدوديت به ترکمنها حوزه هاي انتخاباتي را چنان تقسيم بندي کرده است که حداکثر 2 نفر ترکمن بتوانند بعنوان نماينده انتخاب شوند. ولي اين توطئه نيز در اين مرحله کارآمد نداشت. بر خلاف انتخابات مجلس ششم نام کانديدهاي ترکمن در ليست هيچ جناح حکومتي قرار نداشت.
سايت "بازتاب" نيز که ظاهرا مستقل از جناحهاي حکومتي است، از کانديدهاي غير ترکمن در منطقه حمايت کرده بود. رشد فرهنگي ـ علمي جامعه ترکمن در سالهاي گذشته و افزايش نيروهاي تحصيلکرده و متخصص در زمينه هاي مختلف علمي و اجتماعي و گسترش تأثيرات آنها در حيات سياسي و اجتماعي و فرهنگي نشان از تغييرات کيفي در جامعه ترکمنهاي ايران است. مديران و متخصصان در سطح بالايي در جامعه ترکمنها وجود دارند که متأسفانه بنا به سياستهاي تبعيض آميز حاکميت از توانايي هاي آنان استفاده نميگردد. آنها در اين عرصه انتخابات نيز توانستند بخشي از قابليت ها و توانايي هاي خود را نشان دهند و در اين ميان حمايت مردم ترکمن نيز از کانديدهاي خود آنچنان گسترده و موفقيت آميز بود که بسياري انتظار آنرا نداشتند.
مسئله اصلي در اين انتخابات، در شرايط نابهنجار و نابسامان سياسي و اقتصادي، اتحاد و يکپارچگي جامعه ترکمن بود که حاکي از ادامه تلاشهايش براي حق حيات اجتماعي برابر حقوق خود در ايران است.
اين انتخابات انتخاباتي محلي مانند شوراي شهر نبود بلکه انتخاباتي سراسري بود که نتايج و تأثيرات آن در سراسر ايران انعکاس مي يافت. اين انتخابات امکان و وسيله اي بود که ملت ترکمن بدون وابستگي به هيچ نيروي حکومتي به کل حکومت جمهوري اسلامي بفهماند که نبايستي و نميتواند اين ملت را بيش از اين ناديده بگيرد. اين انتخابات در اصل نمايش و همايش اتحاد و يکپارچگي ملت ترکمن بود و بنظر من مهمترين جنبه آن شرکت در انتخابات بود. اين عملکرد مردم ترکمن و مجموعه شرايط کنوني ميتواند بعد از ساليان سال سکوت و انفعال نقطه آغاز اميدوار کننده اي براي روشنفکران و فعالين ترکمن باشد. البته کاملا مشخص است که اين موفقيت بدست آمده حاصل زحمات چندين و چندين ساله فعالين و پيشروان ترکمن است که در بدترين شرايط نيز در راه وفاداريشان به آرمانهاي ملت خود از پاي ننشستند و عليرغم جورها، تهديدها،انگها و خرابکاريها، حتي برخا از جانب عناصر خودي، افتان و خيزان به جلو رفتند. آنها شاهد ثمردهي بخشي از زحمات خود هستند.
نکته قابل توجه در اين انتخابات در رابطه با حوزه انتخاباتي آق قلا و گرگان بود. جمهوري اسلامي آنچنان حوزه بندي غيرعادلانه کرده بود که ترکمنهاي منطقه آق قلا عملا به کناري نهاده شده بودند. نماينده هاي غيرترکمن گرگان نماينده آق قلا و اطراف وي نيز بودند اما هيچگاه و در هيچ شرايطي يادي از آنها نميکردند تا انتخابات بعدي و آنها در واقع گرگان را نمايندگي ميکردند. اما در اين انتخابات متحدانه و آگاهانه عمل کردن مردم منطقه و عملکرد فاکتورهاي ديگري در اين حوزه انتخابي باعث گرديد که کانديد آق قلا، آقاي مهندس امانزاده، به همراه 3 نفر ديگر از گرگان به مرحله دوم راه يابد. نتايج انتخابات آق قلا و گرگان نقطه عطفي در اين انتخابات در اين منطقه بود.
بعد از اعلام نتايج بود که داد برخي علمداران ضديت با ترکمن ها درآمد. در نامه اي ،در يکي از سايت هاي منطقه، خطاب به استانداراستان گلستان و معاون وي و ديگر مسئولين مملکتي نوشته شده بودند که اي مسئولان به داد مردم استان گلستان برسيد(که انگار مردم ترکمن مردم استان گلستان نيستند) که همه نمايندگان از ترکمن ها شدند. در اين نامه آمده بود که ترکمنها قوم گرايانه رأي ميدهند و پيشنهاد داده بود که سهميه ترکمنها را جدا کنند. (اين نامه در سايت ترکمنصحرا نيز جهت اطلاع چاپ شده بود.)
براي آنها اصلا مهم نيست که نماينده بندر ترکمن و يا گنبد يک غيرترکمن باشد ولي فاجعه بار خواهد بود که يکي از دو نماينده گرگان و داخل پارانتز آق قلا يک نفر ترکمن باشد.
نتايج انتخاباتي غيرمترقبه در سايه همگرايي و روشن انديشي جامعه ترکمن براي بسياري گران خواهد آمد. بنابراين بعيد نيست که در مرحله بعدي آزمون از شيوه هاي خلافي همانند تقلب در آراء نيز وارد عمل شوند.
انتخاب يک نماينده ترکمن بعنوان نماينده آق قلا و گرگان ، اولا که روحيه حق طلبانه و برابرحقوقي مردم منطقه آق قلا را که بر اثر سياستهاي ناعادلانه همانند فرزند ناخوانده گرگان محسوب ميشد بسيار افزايش ميدهد و ثانيا اينکه وجود 4 نماينده ترکمن در استان گلستان ميتواند نقش بسزايي در شيوه و نحوه مديريت امور منطقه ايفا نمايند. انتخاب کانديد آق قلا پاشنه آشيل شونيستها در ترکمن صحرا خواهد بود.
صحبت از ائتلافها ميگردد ولي با توجه به شرايط پيش آمده بعيد ميدانم که جمع قابل توجهي از غيرترکمنهاي گرگان به آقاي مهندس امانزاده رأي دهند. مجموعه رأيهاي ترکمنهاي منطقه آق قلا و گرگان تعيين کننده خواهد بود. من مطمئن هستم که فعالين ترکمن با توجه به تجربياتشان در رابطه با انتخابات چنان سازماندهي و فعاليت خواهند نمود که آقاي مهندس امانزاده بعنوان نماينده انتخاب گردد.

مسئله اي که بايد توجه داشت اين است که تسخير مجلس و در آينده نزديک دولت توسط راستگرايان بدين معني نخواهد بود که درگيري هاي درون حکومتي و تنشهاي بين حاکميت و مردم کاهش يابد، بلکه وارد فاز جديدي خواهد شد و صف بندي هاي جديدي در کارزار سياسي ايران پيش خواهد آمد.
زماني اميد به تغيير و تحولات مثبت در ابعاد سياسي و اجتماعي به اصلاح طلبان حکومتي بود. با توجه به شرايط مشخص سياسي و ساختار قدرت در ايران ، اصلاح طلبان حکومتي ظرفيت و توانايي پيشبرد اصلاحات را نداشتند و در انتها نيز توسط محافظه کاران از حکومت رانده شدند. اما خواستها و مطالبات جامعه مدني همچنان پابرجاست و تعميق نيز مي يابد و در آينده در اشکال جديدي پيش خواهد رفت. اين چگونگي اشکال برخا به سياستهاي محافظه کاران بستگي خواهد داشت و دقيقا در عرصه پاسخگويي به مطالبات جامعه از زمينه هاي اصلي گسترش درگيريهاي دروني آنها خواهد بود.
در اين شرايط جديد پيش آمده مطالبات و خواستهاي ملي ملت ترکمن نيز طرح خواهد شد و با وجود 4 نماينده ترکمن امکان پيگيري آنها بيشتر خواهد بود. هوشياري و آمادگي و فعال بودن در ميدان مبارزه و در اين صف بندي جديد سهم خود را خواستن بسيار مهم و تعيين کننده خواهد بود.
در اين ميان توجه به دو مسئله لازم است:
اول اينکه با توجه به شرايط ساختار سياسي و اجتماعي حاکم بر جمهوري اسلامي نبايد انتظار و توقع بالاتر از واقعيت هاي موجود را داشت. انتظار اينکه اين 3 يا 4 نماينده خواهند توانست به همه خواستهاي ملي ملت ترکمن پاسخ دهند و مردم ما به همه حقوق پايمال شده دست يابند، غيرواقعي خواهد بود.
دوم اينکه با توجه به شرايط موجود 4 نماينده ترکمن در مجلس مي توانند در مديريت اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي منطقه نقش مهمي را ايفا نمايند. شرط مهم اين امر آن است که اين نمايندگان هميشه و بطور مداوم از جانب روشنفکران ، متخصصين و فعالين ترکمن ياري رسانده شوند. اگر تصور شود که اکنون ما آنچه را که براي انتخاب آنها لازم بوده انجام داده ايم و از اين ببعد آنها کارها را پيش ببرند، اشتباه خواهد بود.
نمايندگان منتخب را نبايد تنها گذاشت. جمع هاي مشاور و متخصص در حول و حوش آنها نقش مهمي در پيشرفت امور خواهد داشت.
انتخاب نمايندگان را تبريک گفته و براي انها در انجام وظايف جاري براي مردم منطقه خود، اعم از ترکمن يا غير ترکمن، آرزوي موفقيت دارم و علاوه بر ان اميددارم که در جهت احقاق حقوق ملت ستمديده ترکمن و در راه وصول به آرمانهاي والاي وي گامهايي بردارند.      
 آتیلا
 
[ بازگشت به صفحه اول ]  [ نسخه قابل چاپ ]  [ اين متن را با ايميل بفرستيد ]

turkmensahra.org